Μάρθα Γκράχαμ

Μάρθα Γκράχαμ

Ζεϊμπέκικο : Ο Μοναχικός Θρήνος



Το ζεϊμπέκικο είναι σαν το «Πάτερ Ημών». Τα είπες όλα με τη μία.


Το ζεϊμπέκικο δεν είναι γυναικείος χορός.
Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων· είναι προσβολή γι' αυτόν που τη συνοδεύει. Αν δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της, αυτό τον μειώνει ως άντρα και δεν μπορεί να το δεχτεί...




Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται.

Είναι η σωματική έκφραση της ήττας. Η απελπισία της ζωής. Το ανεκπλήρωτο όνειρο. Είναι το «δεν τα βγάζω πέρα». Το κακό που βλέπεις να έρχεται. Το παράπονο των ψυχών που δεν προσαρμόστηκαν στην τάξη των άλλων.

Το ζεϊμπέκικο δεν χορεύεται ποτέ στην ψύχρα ει μη μόνον ως κούφια επίδειξη. Ο χορευτής πρέπει πρώτα «να γίνει», να φτιάξει κεφάλι με ποτά και όργανα, για να ανέβουν στην επιφάνεια αυτά που τον τρώνε.

Η περιγραφή της προετοιμασίας είναι σαφής:

Παίξε, Χρήστο, το μπουζούκι, ρίξε μια γλυκιά πενιά, σαν γεμίσω το κεφάλι, γύρνα το στη ζεϊμπεκιά. (Τσέτσης)

Ο αληθινός άντρας δεν ντρέπεται να φανερώσει τον πόνο ή την αδυναμία του· αγνοεί τις κοινωνικές συμβάσεις και τον ρηχό καθωσπρεπισμό. Συμπάσχει με τον στίχο ο οποίος εκφράζει σε κάποιον βαθμό την προσωπική του περίπτωση, γι' αυτό επιλέγει το τραγούδι που θα χορέψει και αυτοσχεδιάζει σε πολύ μικρό χώρο ταπεινά και με αξιοπρέπεια. Δεν σαλτάρει ασύστολα δεξιά κι αριστερά· βρίσκεται σε κατάνυξη. Η πιο κατάλληλη στιγμή για να φέρει μια μαύρη βόλτα είναι η στιγμή της μουσικής γέφυρας, εκεί που και ο τραγουδιστής ανασαίνει.

Ο σωστός χορεύει άπαξ· δεν μονοπωλεί την πίστα. Το ζεϊμπέκικο είναι σαν το «Πάτερ Ημών». Τα είπες όλα με τη μία.

Τα μεγάλα ζεϊμπέκικα είναι βαριά, θανατερά:
Ίσως αύριο χτυπήσει πικραμένα του θανάτου η καμπάνα και για μένα. (Τσιτσάνης)

Τι πάθος ατελείωτο που είναι το δικό μου, όλοι να θέλουν τη ζωή κι εγώ το θάνατό μου. (Βαμβακάρης)

Το ζεϊμπέκικο δεν σε κάνει μάγκα*· πρέπει να είσαι για να το χορέψεις. Οι τσιχλίμαγκες με το τζελ που πατάνε ομαδικά σταφύλια στην πίστα εκφράζουν ακριβώς το χάος που διευθετεί η εσωτερική αυστηρότητα και το μέτρο του ζεϊμπέκικου.

Το ζεϊμπέκικο δεν χορεύεται σε οικογενειακές εξόδους ή γιορτές στο σπίτι· απάδει προς το πνεύμα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν κουτσούβελα που κυκλοφορούν τριγύρω...Είναι χορός μοναχικός.

Όταν το μνήμα χάσκει στα πόδια σου, ο τόπος δεν σηκώνει άλλον. Είναι προσβολή να ενοχλήσει μια ξένη κι απρόσκλητη παρουσία. Γι' αυτό κάποιοι ανίδεοι διανοούμενοι ερμήνευσαν την επιβεβλημένη ερημία του χορού με τα δικά τους φοβικά σύνδρομα· αποκάλεσαν το ζεϊμπέκικο «εξουσιαστικό χορό», που περιέχει, δήθεν, μια «αόρατη απειλή».

Το ζεϊμπέκικο δεν είναι γυναικείος χορός.
Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων· είναι προσβολή γι' αυτόν που τη συνοδεύει. Αν δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της, αυτό τον μειώνει ως άντρα και δεν μπορεί να το δεχτεί.
Και στο μάτι δεν κολλάει.
Μια γυναίκα δεν είναι μάγκας· είναι θηλυκό ή τίποτα. Κι ένας άντρας, πρώτα αρσενικό και μετά όλα τ' άλλα. Αυτό είναι το αρχέτυπο. Κι αν το εποικοδόμημα γέρνει καμιά φορά χαρωπά, η βάση μένει ακλόνητη. Εξαιρούνται οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας που μπορεί να έχουν προσωπικά βάσανα: χηρεία ή πένθος .

(Κι όμως είδα σπουδαίο ζεϊμπέκικο από δύο γυναίκες· τη Λιλή Ζωγράφου, που αυτοσχεδίαζε έχοντας αγκαλιάσει τον εαυτό της από τους ώμους με τα χέρια χιαστί σαν αρχαία τραγωδός· και μια νεαρή σε ένα καταγώγιο των Τρικάλων, πιο αυτεξούσια απ' όλους τους αρσενικούς εκεί μέσα.) Η μεγάλη ταραχή είναι οι χωρικοί. Σε πλατείες χωριών, με την ευκαιρία του τοπικού πανηγυριού ή άλλης γιορτής, κάτι καραμπουζουκλήδες ετεροδημότες χορεύουνε ζεϊμπέκικο στο χώμα· προφανώς για να δείξουνε στους συγχωριανούς τους πόσο μάγκες γίνανε στην πόλη. Οι άνθρωποι της υπαίθρου δεν έχουν μπει στο νόημα κι ούτε μπορούν να εννοήσουν. Τα δικά τους ζόρια είναι κυκλικά· έρχονται, περνάνε και ξαναέρχονται σαν τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι όλη η ζωή ρημάδι. Γι' αυτό χορεύουν εξώστρεφα, κάνουν φούρλες, σηκώνουν το γόνατο ή όλο το πόδι, κοιτάνε τους γύρω αν τους προσέχουν, χαμογελάνε χορεύοντας. Μιλάνε με τον Θεό των βροχών και του ήλιου, όχι τον σκοτεινό Θεό του χαμόσπιτου και των καταγωγίων.

Δεν γίνεται καν λόγος για το τσίρκο που χορεύει επιδεικτικά, σηκώνει τραπέζια με τα δόντια και ισορροπεί ποτήρια στο κεφάλι του. Ή τη φρικώδη καρικατούρα ζεϊμπέκικου που παρουσιάζουν οι χορευτές στις παλιές ελληνικές ταινίες και προσφάτως στα τηλεοπτικά σόου.

Το ζεϊμπέκικο είναι κλειστός χορός, με οδύνη και εσωτερικότητα. Δεν απευθύνεται στους άλλους. Ο χορευτής δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, τον οποίο τοποθετεί στο κέντρο του κόσμου. Για πάρτη του καίγεται, για πάρτη του πονάει και δεν επιζητεί οίκτο από τους γύρω. Τα ψαλίδια, τα τινάγματα, οι ισορροπίες στο ένα πόδι είναι για τα πανηγύρια. Το πολύ να χτυπήσει το δάπεδο με το χέρι «ν' ανοίξει η γη να μπει».

Και, όσο χορεύει, τόσο μαυρίζει.

Πότε μ' ανοιχτά τα μπράτσα μεταρσιώνεται σε αϊτό που επιπίπτει κατά παντός υπεύθυνου για τα πάθη του και πότε σκύβει τσακισμένος σε ικεσία προς τη μοίρα και το θείο.

Τα παλαμάκια που χτυπάνε οι φίλοι καλύτερα να λείπουν. Ο πόνος του άλλου δεν αποθεώνεται. Το πιο σωστό είναι να περιμένουν τον χορευτή να τελειώσει και να τον κεράσουν. Να πιούνε στην υγειά του· δηλαδή να του γιάνει ο καημός που τον έκανε να χορέψει. Ειπώθηκε πως το ζεϊμπέκικο σβήνει.

Ο αρχαϊκός χορός της Θράκης που τον μετέφεραν οι ζεϊμπέκηδες στη Μικρά Ασία και τον επανέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του 1922 έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο· δεν έχει θέση σε μια νέα κοινωνία με άλλα αιτήματα και άλλες προτεραιότητες.
Μπορεί και να γίνει έτσι.

Αν χαθούν η αδικία, ο έρωτας και ο πόνος· αν βρεθεί ένας άλλος τρόπος που οι άντρες θα μπορούν να εκφράζουν τα αισθήματά τους με τόση ομορφιά και ευγένεια, μπορεί να χαθεί και το ζεϊμπέκικο. Όμως βλέπεις μερικές φορές κάτι παλικάρια να γεμίζουν την πίστα με ήθος και λεβεντιά που σε κάνουν να ελπίζεις όχι απλώς για τον συγκεκριμένο χορό, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.
---------
* Ο μάγκας είναι άντρας σεμνός, καλοντυμένος και μοναχικός. Δεν είναι επιδεικτικό κουτσαβάκι και αλανιάρης. Όπως αναφέρεται και στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό, «μάγκας: έξυπνος και με συμπεριφορά που ταιριάζει σε άντρα».


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

5 Τι κοιλιά!

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δύο εγκεφάλους ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δύο νευρικά συστήματα, το κεντρικό και το "εντερικό". Το πρώτο είναι γνωστό σε όλους και εδρεύει στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη. Το δεύτερο έχει την έδρα του στην κοιλιά και, παρ’ όλο που συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα και απαντά στα ίδια νευρικά σήματα (νευροδιαβιβαστές), διατηρεί κάποια σχετική λειτουργική αυτονομία. Διάφορες καθημερινές εκφράσεις περιγράφουν τον αποφασιστικό ρόλο της κοιλιάς στις επιλογές και στις συγκινήσεις μας: "Του λύθηκε η κοιλιά από τα γέλια", "Η κοιλιά του διαμαρτύρεται" - δεν είναι αυθαίρετες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο "κοιλιακός εγκέφαλος" μπορεί να εκπέμπει και να δέχεται μηνύματα, να απομνημονεύει εμπειρίες και ν’ αντιδρά στις συγκινήσεις. Αν και ασχολείται κυρίως με την πέψη και τον έλεγχο του εντέρου, μπορεί ν’ αντιδρά στις βαθύτερες ανησυχίες μας και να τις μετατρέπει σε ενοχλήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νευρογενής διάρροια και το σύνδρομο του ευερέθιστου παχέος εντέρου, τα οποία οφείλονται σε υπερβολικό στρες

Εξελίχθηκε πρώτη

Η κοιλιά χρειάστηκε να εξελιχθεί γρηγορότερα από τα υπόλοιπα όργανα. Οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί πάνω στη Γη είχαν το νευρικό σύστημα στην κοιλιά, γιατί ο κύριος "σκοπός" της ύπαρξής τους ήταν η διατροφή και ο μεταβολισμός της τροφής. Αργότερα αναπτύχθηκαν πιο πολύπλοκοι οργανισμοί που είχαν ανάγκη από ένα κεντρικό νευρικό σύστημα για το συντονισμό και τον έλεγχο των λειτουργιών τους. Η κοιλιά όμως παραμένει μια από τις σημαντικότερες περιοχές του οργανισμού. Είναι η έδρα ενός μεγάλου αριθμού ζωτικών οργάνων, όπως το στομάχι, το έντερο, το συκώτι και τα νεφρά. Είναι το γεωγραφικό κέντρο του σώματος, χώρος όπου εδράζεται η αναπαραγωγή και, συνάμα, μια μεταβολική μηχανή. Είναι το πιο πρωτόγονο και "ζωώδες" μέρος του οργανισμού μας, αλλά και όργανο γοητείας, σύμβολο ζωής και εξουσίας, στόχος απαγορευμένων χτυπημάτων και έδρα έμμονων ιδεών. Η κοιλιά είναι έδρα ακόρεστων επιθυμιών, ο χώρος όπου εκπληρώνεται η βουλιμία για το φαγητό και το σεξ. Είναι επίσης το κέντρο της ενέργειας που εξάγεται από τις τροφές. Σ’ αυτή - για την ακρίβεια, τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό - η σκέψη της ανατολής τοποθετεί την πηγή της ανθρώπινης ενέργειας. Από ψυχαναλυτικής σκοπιάς, είναι κυρίως το σύμβολο της μητέρας. Χειρονομίες όπως το αγκάλιασμα της κοιλιάς, όταν βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, αντικατοπτρίζουν την ανάγκη μας για τρυφερότητα και προστασία. Ίσως εξαιτίας της γειτνίασης με τα γεννητικά όργανα, το άγγιγμα της κοιλιάς κάποιου είναι μια χειρονομία μεγάλης οικειότητας, το οποίο επιτρέπεται μόνο σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Διαφορετικό είναι όμως το άγγιγμα της κοιλιάς μιας εγκύου, γιατί μας φέρνει σε "επικοινωνία" με το έμβρυο.

Τελετουργική αυτοκτονία

Όμως το υπογάστριο μπορεί να γίνει και στόχος συναισθημάτων μίσους και αυτοτιμωρίας. Σύμφωνα με το Γερμανό φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, "η κοιλιά είναι η αιτία που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει τον εαυτό του σαν Θεό". Μια προεξέχουσα κοιλιά γίνεται αντικείμενο περίγελου και οι "κοιλαράδες" είναι συχνά θύματα κοροϊδίας. Στην Ιαπωνία αυτοκτονούσαν κάνοντας "χαρακίρι", που σημαίνει ακριβώς "τομή της κοιλιάς". Ο Κ. Κουμάι, μαέστρος του ιάιντο, αρχαίας ιαπωνικής τέχνης της ξιφασκίας, εξηγεί: "Ήταν ένας τόσο τραγικός και αργός τρόπος αυτοκτονίας, ώστε ήταν αναγκαία η επέμβαση ενός βοηθού, ο οποίος αποκεφάλιζε τον αυτόχειρα πριν οι μορφασμοί του πόνου αφαιρέσουν την αξιοπρέπειά του". Η κοιλιά είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Εκεί διδάσκονται να πυροβολούν οι στρατιωτικοί, εκεί οι στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πόλεμου βύθιζαν την ξιφολόγχη τους κι αυτός είναι ο στόχος πολλών χτυπημάτων στους αγώνες πάλης - από τις πολεμικές τέχνες, μέχρι την πυγμαχία. Σήμερα για ν’ αφαιρέσουν οι περισσότεροι και το πιο λεπτό στρώμα λίπους από την κοιλιά, αυτοτιμωρούνται με εξοντωτικές δίαιτες, νηστείες και χιλιάδες χιλιόμετρα τζόγκινγκ.

Το "στομαχάκι" στον άντρα

Η επίπεδη κοιλιά ή ακόμα κι εκείνη των μπόντι μπίλντερς, με "κοιλότητα", είναι της μόδας. Όμως επί αιώνες η προεξέχουσα κοιλιά ήταν λόγος περηφάνιας, σύμβολο πλούτου και αφθονίας. Οι πλούσιοι του περασμένου αιώνα επιδείκνυαν την κοιλιά τους με ζωνάρια, γιλέκα και χρυσές αλυσίδες. Μέχρι πρόσφατα, το "στομαχάκι" στον άντρα θεωρούνταν ως σημάδι κοινωνικής καταξίωσης. Τα κορίτσια σε ηλικία γάμου έτρωγαν κάτι παραπάνω για να γίνουν πιο θελκτικά. Η σεξουαλική έλξη που ασκούσε η γυναικεία κοιλιά οφειλόταν στα "πιασίματα". Σήμερα η μείωση του κοιλιακού λίπους δημιούργησε ένα νέο σεξουαλικό σύμβολο, τον αφαλό, ο οποίος, όπως εξηγεί ο Άγγλος ηθολόγος Ντέσμοντ Μόρις, σ’ ένα λεπτό σώμα επιμηκύνεται, θυμίζοντας τη μορφή των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων.

Το "εκρηκτικό" μπικίνι

Η σεξουαλική έλξη που ασκεί η κοιλιά είχε πολλές επιπτώσεις στα ήθη και στη μόδα. "Η διαφθορά μπήκε στις αίθουσες χορού", βροντοφώναζαν οι καθωσπρέπει, όταν έγινε της μόδας το βαλς, χορός που προβλέπει ελαφρά αγγίγματα ανάμεσα στις κοιλιές των χορευτών. Στη βικτοριανή εποχή, γνωστή για τη σεμνοτυφία της, ήταν άκομψο να χρησιμοποιείται η λέξη "κοιλιά". Στις αρχές του εικοστού αιώνα έσβηναν τον αφαλό από τις φωτογραφίες των χορευτριών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέχεια θεώρησαν τόσο εκρηκτική τη μόδα των μαγιό "ντε πιες", τα οποία πήραν το όνομα των νησιών Μπικίνι, όπου έγιναν οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές Η σαγήνη της γυναικείας κοιλιάς υμνείται ακόμα και σε ιερά βιβλία, από το Άσμα Ασμάτων της Βίβλου, έως το Σου Νου Κινγκ, αρχαίο ταοϊκό βιβλίο σεξολογίας. Ακόμα και οι Κινέζοι θεωρητικοί υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της γυναικείας κοιλιάς κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες τους, η γυναίκα πρέπει να μάθει να μεταφέρει την αντρική ενέργεια με κινήσεις των μυών της κοιλιάς και της πυέλου.

Ο χορός των μυών

Αν και δεν είναι σαφής η προέλευσή του, είναι πολύ πιθανό ο διάσημος χορός της κοιλιάς, που αρχικά ονομαζόταν "χορός των μυών", να γεννήθηκε ως κατεξοχήν ερωτικός χορός. Στόχος του; Να διεγείρει τον κάπως "πεσμένο" αρσενικό ή να "ξυπνήσει" τον κουρασμένο σύζυγο. Η σημερινή τάση στη μόδα είναι η αποκάλυψη της γυναικείας κοιλιάς και η διακόσμησή της με τατουάζ και piercing στον αφαλό. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι μιας πιο αυθεντικής επίγνωσης της θηλυκότητας, η οποία δεν εκμηδενίζεται μέσα σε άκαμπτα ρούχα στολές ούτε και υπερτονίζεται από υπερβολικά αποκαλυπτικά και, κάποιες φορές, χυδαία ρούχα.



6 Χορός οριεντάλ

Ο χορός οριεντάλχορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επι το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο κατ' εξοχήν χορός της ανατολής. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας της κεντρικής Αφρικής ή από τις τελετουργίες προς τιμήν των Θεών της γονιμότητας (όπως η Αστάρτη, η Αφροδίτη κλπ) της μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Στη σημερινή του μορφή είναι κυρίως διαδεδομένος στον αραβικό χώρο, καθώς και στην Τουρκία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Περσία και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και ειναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος.

Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο συναντάμε την μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών χορών που χωρούν κάτω από την ομπρέλα 'οριεντάλ, από τα παραδοσιακά είδη έως τη σύγχρονη μορφή του χορού της κοιλιάς. Χαρακτηριστική είναι η κατά κόρον κατακερμάτιση (διαχωρισμός) του σώματος.

Από το Raks el Baladi, Raks el Asaya, Raks el Semandan έως τις πιο σύγχρονες μορφές η χάρη στην κίνηση είναι πάντα παρούσα.

Βασικές κατηγορίες Αιγυπτιακού χορού

  • Raqs Sharqi μεταφράζεται ως "Ο χορός της Ανατολής" ή "Oriental". Τεχνικά μόνο οι Αιγυπτιακοί χοροί ονομάζονται έτσι. Ο χορός είναι προ-ισλαμικός και είναι μια παράδοση η οποία εξελίσεται μέσα στους αιώνες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ξεκίνησε από την λατρεία της Θεάς Ίσιδας. Στην σημερινή του μορφή ωστόσο το Raqs Sharqi περιέχει και πολλά στοιχεία από δυτικούς χορούς, όπως μπαλλέτο (κλασσικό και μοντέρνο) και λατινοαμερικάνικους χορούς. Σε αυτή τη μορφή εξελίχθηκε κυρίως στα μεγάλα νάιτ κλάμπ του Κάιρο απο τη δεκαετία του τριάντα και μετά (και εξακολουθεί να εξελίσσεται μέχρι σήμερα)Αυτοσχεδιασμοί χρησιμοποιούνται σε μεγάλη συχνότητα, και είναι εκπληκτικά όμορφο να δεί κάποιος "κόντρα" χορεύτριας με μουσικό που παίζει τουμπερλέκι. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Raqs Sharqi είναι η απόλυτη αρμονία της κίνησης με την μουσική. Η μουσική είναι περίπλοκη, οι ρυθμοί αλλάζουν συνεχώς και η χορεύτρια εκφράζει απόλυτα τη μουσική με τις κινήσεις της. Η κυρίως τέχνη στο αιγυπτιακό στύλ, είναι το να μπορεί η χορεύτρια να κάνει ορατή τη μουσική με το σωμα σας.

  • Sha'abiyya ο παραδοσιακός χορός των Φελλάχων (κάτοικοι της επαρχίας), συχνά ως γιορτή στην διάρκεια γάμων. Διαφορετικές κοινότητες χρησιμοποιούν διαφορετικά βήματα, αλλά υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στυλ όπως το Saaidi από την Ανω Αίγυπτο. Οι μουσικοί του Νείλου χρησιμοποιούν παραδοσιακή μουσική με όργανα όπως, mizmar, tabla, arghul και rababa. Το στυλ του χορού είναι χαλαρό με πολλά "τρέμουλα" (γνωστά ως shimmies).

  • Το Ghawazee είναι πιο δυναμικό με γρήγορες στροφές και πιο αρσενικό αίσθημα. Η μουσική Saiidi επίσης χορεύεται από άντρες με ραβδιά.

  • Baladi ή Beledi θα μπορούσαμε να πούμε από την χώρα, είναι ένα αστικοποιημένο στυλ χορού που αναπτύχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στο Κάιρο, από τους εγχώριους μετανάστες. Η μουσική έγινε πιο εκλεπτυσμένη και όργανα όπως το ακορντεόν προστέθηκαν. Το Baladi θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εξέλιξη των χορών της ενδοχώρας της Αιγύπτου. Περισσότερες κινήσεις, εντυπωσιακότερα κουστούμια και ποικιλία στα βήματα. Υπάρχει ένας "δρόμος" στην μουσική. Το "Achra Baladi" είναι μια παραδοσιακή μορφή της μουσικής όπου μουσικοί παίζουν live. Ξεκινάει με εισαγωγή, ταξίμι, awaadi (τουμπερλέκι, όργανα και χορεύτρια μαζί) και το tet όταν η ταχύτητα των τουμπερλεκίων πλησιάζει στο τέλος του κομματιού.

Τουρκία

Η Τουρκική μορφή του χορού της κοιλιάς χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο, χαμήλωμα στο πάτωμα, με εντυπωσιακές φιγούρες έως παραδοσιακές μορφές κοντά στον ελληνικό καρτσιλαμά και τον χορό γάμου με τα κουτάλια και μέσα στο ταψί. Μπορούμε να δούμε από πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς έως πολύ γρήγορους στροβιλισμούς. Σε γενικές γραμμές όμως περιέχει ο τούρκικος χορός της κοιλιάς πολύ λιγότερες κινήσεις απο τον αιγυπτιακό καθώς και η μουσική, με την οποία χορεύται, είναι πολύ πιο απλή στη δομή της απο την αραβική μουσική του αντίστοιχου αιγυπτιακού στύλ.

Λίβανος

Η χάρη και η θηλυκότητα σε όλο της το μεγαλείο. Η μελωδία ανταμώνει την κίνηση και το θέαμα είναι εκπληκτικό και ρέει. Παραδοσιακοί ρυθμοί και μορφές χορού δίνουν την διαφορετικότητα όπως το Debke. Το λιβανέζικο στύλ μοιάζει πολύ με το αιγυπτιακό, αλλά είναι περισσότερο δυναμικό και οι χορεύτριες κινούνται περισσότερο στον χώρο.

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Υεμένη (Περσικός Κόλπος)

Khaleegi είναι είδος χορού από τον ευρύτερο χώρο του Περσικού Κόλπου. Μια μακριά χρυσοποίκιλτη "ρόμπα" είναι το κοστούμι. Μικρά βήματα, μικρές κινήσεις των χεριών, στο πλάι και μπροστά στο στήθος, αλλά βασικά η κίνηση των μαλλιών είναι αυτή που δημιουργεί την μαγική εικόνα. Το Bandari είναι αρκετά κοντά με το Khaleegi, αλλά πιο συντηριτικό στο ντύσιμο. Οι γυναίκες φοράνε φερεντζέ με φιλτραρισμένο ύφασμα μπροστά. Ο χορός είναι ενεργητικός και δυνατός.

Ιράν (Περσία)

Μπορεί να είναι ενεργητικός χορός όπως και πιο λυρικός και όμορφος. Τα μάτια είναι πολύ σημαντικά, οι γοφοί χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο από ότι τα χέρια και ο κορμός. Στροφές χρησιμοποιούνται αρκετά όπως και χορός στο πάτωμα.

Μαρόκο

Φολκορικό είδος χορού με κινήσεις που αναπαριστούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως τίναγμα χαλιών, φυτεύοντας σπόρους και χαϊδεύοντας τον ήλιο. Πολλά βήματα των Αιγυπτιακών χορών χρησιμοποιούνται από τους μαροκινούς. Το Schikhatt αρχικά χορευόταν σαν χορός πριν τον γάμο. Η Guedra είναι trance πνευματικός χορός που εκτελείται από γυναίκα καθησμένη στα γόνατά της. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένες κινήσεις με τα χέρια για να δώσει ευχές. Ξεκινάει να χορεύει όρθια, πέφτει στα γόνατα και μπορεί να συνεχιστεί για ώρες.

Αλγερία

Περιλαμβάνει κινήσεις που συναντάμε και στους Αιγυπτιακούς χορούς όπως shimmies, κύκλους γοφών και πτώσεις γοφών. Υπάρχει ισχυρή επιροή από τους Ανδαλουσιάνικους χορούς (Φλαμένκο) οι οποίες φαίνονται στις κινήσεις των χεριών περισσότερο. Ο Αmel Tafsout είναι ένας αλγερινός χορευτής ο οποίος ειδικεύεται στο Maghreb χορό.

Τυνησία

Έχει την τάση να είναι πιο φοκλορικός με κινήσεις που δεν συναντούνται σε άλλες χώρες συχνά. Οι χορεύτριες μιμούνται κινήσεις της καθημερινότητας, φυτεύοντας, μαγειρεύοντας κ.λπ. Στροφές του γοφού μπροστά και πίσω είναι συχνές. Ο ρυθμός είναι συχνά δύσκολος για χορευτές που έχουν συνηθήσει στους αιγυπτιακούς ή τούρκικους ρυθμούς. Αξίζει όμως την προσπάθεια "αν" βρούμε κάποιον που πραγματικά το ξέρει να το μάθουμε. Πιθανότατα στην ίδια την Τυνησία.

Ελλάδα

Το γνωστό σε όλους μας "τσιφτετέλι", απομεινάρι της 400ετούς κατοχής του Ελληνικού χώρου από τους Τούρκους, που επανεισάχθηκε μαζί με τα γνωστά και ως "Σμυρνέικα Τραγούδια" μετά την καταστροφή της Σμύρνης, θα μπορούσε να θεωρηθεί η ελαφρά μορφή του χορού της κοιλιάς. Χαρακτηρίζεται από ελεύθερη μορφή κίνησης σύμφωνα με τον ρυθμό, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.

7 hip-hop



To hip-hop ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80 σαν μορφή έκφρασης της ιδιαίτερης κουλτούρας που είχαν αναπτύξει οι μαύροι στα γκέτο των βορειοαμερικανικών μεγαλουπόλεων. Ως μορφή έκφρασης της διαφορετικότητας στην αρχή είχε και αυτό πολιτικό χαρακτήρα, διεκδικώντας το δικαίωμα στη διαφορά και υμνώντας την ιδιαιτερότητα των μαύρων κοινοτήτων του περιθωρίου. Eκτός από τον προκλητικό στίχο και ρυθμό, χαρακτηρίζεται και από μια πάρα πολύ έντονη ρυθμική κινησεολογία που σχετίζεται με την πρόκληση και τον ανταγωνισμό. Σύντομα το hip-hop πήρε διαστάσεις ποπ, υιοθετημένο από αστέρες της όπως ο Michael Jackson που βρήκαν σ' αυτό ένα πεδίο επίδειξης των σωματικών τους ικανοτήτων, και βρέθηκε έτσι αποδυναμωμένο από κάθε κοινωνική διεκδίκηση. Λίγες ομάδες, όπως οι Public Enemy, διατήρησαν τον πολιτικό χαρακτήρα που είχαν από την αρχή. H εξαγορά των ομάδων hip-hop από δισκογραφικές εταιρίες δεν εμπόδισε την εξάπλωσή του στην Eυρώπη.

Tο πιο δυναμικό ευρωπαϊκό κίνημα hip-hop το συναντάμε στη Γαλλία. Oι αφρικάνοι (κυρίως βορειο-αφρικάνοι) δεύτερης ή τρίτης γενιάς μετανάστες, γεννημένοι στα προάσεια σε ένα είδος γκέτο, βρήκαν στο hip-hop μια μουσική πολιτική μορφή έκφρασης της κοινωνικής τους ταυτότητας, η οποία τόνιζε τη διαφορά τους. Σύντομα όμως το hip-hop πήρε τόσο ευρείες διαστάσεις, που πλέον δεν μπορούσε να αγνοηθεί ούτε από μουσικής βιομηχανία, ούτε από την αγορά του χορού. Tα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σαν τάση στο σύγχρονο γαλλικό χορό η ανάμειξη (fusion) ενός χορογραφικού λεξιλογίου του σύγχρονου χορού με το hip-hop, μια συνεργασία που αναδεικνύει ταυτόχρονα τις δυνατότητες και τα όριά της. Πολλοί χορογράφοι (όπως η Karine Saporta, η Blanca Li, o Regis Obadia, o Jose Montalvo) δημιούργησαν χορογραφίες για αυτοδίδακτους χορευτές, αλλά και ομάδες τέτοιων χορευτών δημιουργούν παραστάσεις για το ευρύ κοινό, όπως το Recital, παραστάσεις που γνωρίζουν μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Kαλλιτεχνικά νομιμοποιημένο και κοινωνικά αποδεκτό, το hip-hop σ' αυτές τις παραστάσεις μοιάζει, αποδυναμωμένο από την πολιτική του φωνή, σαν μια σειρά από θεαματικές φιγούρες. Aυτό που μένει ενδιαφέρον και ζωντανό σ' αυτές τις παραστάσεις είναι αυτό που έχει απομείνει από τη διεκδίκηση.


Παιδιά επί σκηνής

Η συμμετοχή σε παραστάσεις ενισχύει τον ναρκισσισμό των παιδιών

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει τη μοναδική όπερα του Οφενμπαχ, γραμμένη γύρω στο 1870, «Τα παραμύθια τού Χόφμαν». Σκηνοθέτης της παράστασης ο Βασίλης Νικολαΐδης και χορογράφος ο Ισίδωρος Σιδέρης. Θα δοθούν συνολικά 12 παραστάσεις και θα συμμετάσχουν σε αυτές όλοι οι πρωταγωνιστές της Λυρικής Σκηνής.

Ο σκηνοθέτης χρειάστηκε για τις ανάγκες του έργου και μερικά παιδιά, ηλικίας έξι ως δώδεκα χρόνων ­ ιδιαίτερα για το πρώτο και το τελευταίο μέρος της παράστασης ­, με γνώσεις μπαλέτου και καλή κίνηση. Για την επιλογή των παιδιών πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου ακρόαση. Στην επιτροπή ήταν ο σκηνοθέτης, ο χορογράφος και ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Σταμάτης Μπερής.

Η δοκιμασία

Τα περισσότερα παιδιά είχαν έρθει μέσω κάποιας σχολής μπαλέτου, και μάλιστα είχαν θεωρηθεί κατάλληλα για την ακρόαση, ύστερα από κάποια διαδικασία προεπιλογής, από τις δασκάλες τους. Αρκετοί γονείς έμαθαν για την οντισιόν από τη σχετική αγγελία στην εφημερίδα και έτσι αποφάσισαν να φέρουν τα παιδιά τους, πάντοτε όμως ­ όπως τουλάχιστον οι ίδιοι οι γονείς ισχυρίστηκαν ­ με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών. «Οταν το συζήτησα μαζί της» είπε μια μητέρα «ήθελε πολύ να έρθει. Λατρεύει τον χορό. Πηγαίνει στο μπαλέτο από τεσσάρων χρόνων. Η τιμωρία της είναι να μην την αφήσω να πάει στο μάθημα!».

Ενα μικροσκοπικό κοριτσάκι κλαίει. Δεν θέλει να χορέψει. Η δασκάλα προσπαθεί να το ηρεμήσει. Η μητέρα θα μας πει αργότερα, όταν το παιδί δοκιμαζόταν στην αίθουσα της οντισιόν για τις κινητικές δυνατότητές του, ότι το κοριτσάκι ήθελε πραγματικά να έρθει, αλλά ίσως τρόμαξε από τον πολύ κόσμο και από το γεγονός πως τα υπόλοιπα κορίτσια φαίνονταν πολύ μεγαλύτερα από αυτό. «Η Μαρία έχει τον χορό μέσα της. Αυτό φαινόταν από τότε που ήταν μωρό. Γι' αυτό σκεφτήκαμε να τη γράψουμε στο μπαλέτο. Κανείς γονιός σήμερα δεν βάζει το παιδί του να κάνει κάτι με το ζόρι!» μας είπε ο πατέρας του κοριτσιού που ­ όλως περιέργως για τα ελληνικά δεδομένα ­ ήταν εκεί μαζί με τη γυναίκα του.

Μερικά παιδιά, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είχαν λάβει μέρος και σε άλλη ακρόαση. Εξάλλου όλα σχεδόν, όπως είπαν οι γονείς, είναι συνηθισμένα να τα παρακολουθούν καθώς χορεύουν, αφού παρόμοιες εκδηλώσεις είναι πολύ συχνές στις σχολές μπαλέτου. Και πραγματικά οι γονείς δεν είχαν άδικο. Εντυπωσιαζόταν κανείς παρακολουθώντας την άνεση των περισσότερων κοριτσιών μπροστά στο εξεταστικό βλέμμα των ανθρώπων της επιτροπής. Και η άνεση αυτή τους έδινε τέτοια αυτοπεποίθηση που πιθανόν να μην περίμενε κανείς να τη δει σε παιδιά 8-10 χρόνων. Συχνά οι γονείς έδιναν την εντύπωση ότι είχαν περισσότερη αγωνία απ' αυτά, ίσως γιατί οι ίδιοι ήθελαν να δουν ένα παλιό, δικό τους όνειρο να πραγματοποιείται, μέσω των παιδιών τους!

Αγόρια δεν ήρθαν στην ακρόαση, παρά το γεγονός ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τον σκηνοθέτη. Οι έλληνες γονείς δεν στέλνουν τα αγόρια τους στο μπαλέτο, ίσως γιατί το θεωρούν «γυναικεία ενασχόληση». Ενας πατέρας είπε πως αν έστελνε τον γιο του στο μπαλέτο θα φοβόταν μήπως οι κινήσεις του γίνουν θηλυπρεπείς. Ετσι οι έλληνες γονείς προτιμούν να στέλνουν τα αγόρια σε πιο «ανδρικά» αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, προκειμένου να αποκτήσουν έτσι και τη συμπεριφορά που ταιριάζει στο φύλο τους! Μια δασκάλα μπαλέτου από τη Βρετανία μάς έλεγε ότι στο εξωτερικό οι άνθρωποι δεν σκέφτονται έτσι, ούτε θα εμπόδιζαν ποτέ τον γιο τους να πάει στο μπαλέτο, αν εκείνος το ήθελε. Επειδή όμως στην Ελλάδα οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα, ας μην περιμένει κανείς τέτοιες θεαματικές προόδους!

Η αυταρέσκεια

Μεγάλη αίθουσα, ξύλινο δάπεδο, άπλετο φως κι ένας μεγάλος καθρέφτης, απ' άκρη σε άκρη του δωματίου. Κι ένα πιάνο, να δίνει τον ρυθμό. «Ενα, δύο, τρία... πάμε». Δεκαπέντε κοριτσάκια ακολουθούν, ακροπατώντας πάνω στα αθόρυβα πουέντ, τη ρυθμική μελωδία που ξετυλίγεται νότα νότα. Μουσική και κίνηση επιχειρούν να αγγίξουν την αρμονία. Ολες οι αισθήσεις σε εγρήγορση, καθώς τα μικρά κορίτσια ακολουθούν τα βήματα της νεαρής δασκάλας. Σώμα που τεντώνεται, επικοινωνώντας πάντοτε, μέσα από μια σχέση αυταρέσκειας, με τον καθρέφτη. Είναι παράξενη αυτή η «συνομιλία» του χορευτή με τον καθρέφτη. Είναι ένας ιδιότυπος ερωτισμός που αναπτύσσει με το είδωλό του και φαίνεται πως τον βοηθά συχνά να διατηρεί την επικοινωνία του με κάθε μέρος του σώματός του. Το πιο παράξενο είναι όμως που παιδιά τόσο μικρά έχουν κιόλας αναπτύξει μια σχεδόν ναρκισσιστική σχέση με το χορευτικό είδωλό τους! «Ο ναρκισσισμός είναι συχνά απαραίτητος για έναν χορευτή» μας είπε μια χορεύτρια της Λυρικής Σκηνής. «Οταν χορεύεις πρέπει να φαίνεται ότι αγαπάς το σώμα σου, ότι αναδεικνύεις κάθε τμήμα του, σχεδόν αυτάρεσκα!».

Μπορεί όμως ένα παιδί να χειριστεί το συναίσθημα αυτό του ναρκισσισμού, που καλλιεργείται μέσα από τη διαδικασία της προβολής ­ και που ακόμη και στην περίπτωση ενός ενηλίκου κινείται πάντοτε σε λεπτές ισορροπίες ­, χωρίς τελικά να επηρεαστεί η ψυχική υγεία του;

Η κυρία Αλεξ. Καππάτου, παιδοψυχολόγος και διευθύντρια του Ψυχοδιαγνωστικού και Συμβουλευτικού Κέντρου, μας είπε: «Οι γονείς, παροτρύνοντας τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε οντισιόν και παραστάσεις, ενισχύουν άθελά τους τον ναρκισσισμό τους, γεγονός που μπορεί ίσως μακροπρόθεσμα να τα οδηγήσει σε επικίνδυνα ψυχοπαθολογικά μονοπάτια!».

Μιλώντας με τις μητέρες, εύκολα διέκρινε κανείς ότι στις περισσότερες από αυτές, αν όχι σε όλες, υπήρχε μια «απωθημένη» επιθυμία ­ φαίνεται όμως πως υφείρπε εδώ και χρόνια ­ να δουν στις κόρες τους να κάνουν κάτι που εκείνες δεν κατάφεραν. Οι γονείς πέφτουν συχνά σε αυτή την παγίδα: κάτι που ήθελαν πολύ οι ίδιοι προσπαθούν να το δουν να πραγματοποιείται μέσω των παιδιών τους. Μια μητέρα είχε την ειλικρίνεια να το παραδεχθεί: «Την έστειλα στο μπαλέτο, γιατί μου άρεσε πολύ όταν ήμουν μικρή, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να με στείλει!». Παρ' όλα αυτά, οι μητέρες ισχυρίστηκαν ότι τα παιδιά τους λατρεύουν το μπαλέτο και μάλιστα ότι ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν για την οντισιόν.

Η απόρριψη

Οταν ρωτήσαμε τους γονείς τι θα γίνει με το σχολείο και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του παιδιού ­ αν τελικά επιλεγεί για την παράσταση ­, οι περισσότεροι μάς είπαν ότι δεν το είχαν σκεφθεί. Απλώς έφεραν το παιδί για την εμπειρία της ακρόασης.

Φαίνεται όμως ότι οι γονείς, θέλοντας να δουν τα παιδιά τους να ξεχωρίζουν, δεν συνειδητοποιούν ότι ακόμη και η απόρριψή του σε μια απλή ακρόαση θα μπορούσε να το επηρεάσει αρνητικά. Βέβαια, ο ισχυρισμός ότι μια τέτοια απόρριψη ίσως αποδειχθεί, ως ένα σημείο, συναισθηματικά χρήσιμη για το παιδί ­ αφού έτσι μαθαίνει να αντιμετωπίζει και την αποτυχία ­ δεν είναι αβάσιμος.

Παρ' όλα αυτά, η πιθανή επιλογή ενός παιδιού και η συμμετοχή του σε κάποια παράσταση ενέχουν ορισμένους κινδύνους που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. Η κυρία Καππάτου μάς είπε: «Η ξαφνική είσοδος του παιδιού σε έναν κόσμο γεμάτο λάμψη και χειροκρότημα το τοποθετεί σε προνομιακή θέση έναντι των συνομηλίκων του, γεγονός που δημιουργεί τόσο στο ίδιο όσο και στο οικείο περιβάλλον του μια αίσθηση ψευδοωριμότητας». Και η παιδοψυχολόγος πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια συμμετοχής τού παιδιού στην παράσταση γίνεται για λίγο το επίκεντρο τού ενδιαφέροντος, γι' αυτό και μετά το τέλος της παράστασης δεν αποκλείεται να περάσει από ένα στάδιο απογοήτευσης».

Ετσι στην περίπτωση που οι γονείς κρίνουν σκόπιμη τη συμμετοχή του παιδιού στην παράσταση «θα ήταν σημαντικό ­ όπως ανέφερε η κυρία Καππάτου ­ να του εξηγήσουν ευθύς εξαρχής ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν καλό να ενισχύσουν τη διάθεση του παιδιού να παραμελήσει το σχολείο και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του». «Το γεγονός της συμμετοχής του παιδιού στην παράσταση δεν θα έπρεπε να προβάλλεται από τους γονείς ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ούτε θα ήταν σκόπιμο να ξεφύγει το παιδί από τις καθημερινές ασχολίες του» πρόσθεσε η κυρία Καππάτου.

ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΒΗΜΑ, 22/11/1998


6 απόψεις



Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μπαλέτο σε οποιαδήποτε ηλικία;

Πρόκειται για ένα σύστημα χορού που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες και κατά συνέπεια χρειάζεται κανείς χρόνο για να το ‘χτίσει’ μέσα του και να αποκτήσει σιγά-σιγά την επιδεξιότητα του επαγγελματία. Γι’αυτό είναι καλύτερα να ξεκινά κανείς νωρίς. Τα παιδιά ξεκινούν συνήθως στα 5 τους. Μέχρι τα 9, πάντως, το παιδί έχει περιθώριο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο κλασικό μπαλέτο, ακολουθώντας κάποιο από τα επίσημα συστήματα, όπως το Ρωσικό, το Αγγλικό ή το Γαλλικό.
«Το πρόβλημα, βέβαια, στην Ελλάδα», προσθέτει η κ. Zaharieva, «είναι ότι, ενώ στο εξωτερικό τα παιδιά στα 18 τους είναι πλέον φτασμένοι χορευτές, εδώ τότε ξεκινούν να φοιτούν σε πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές. Η εκπαίδευσή τους συνεχίζεται για τέσσερα περίπου χρόνια και μετά δίνουν εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείο Πολιτισμού για να αναγνωριστούν ως επαγγελματίες χορευτές. Τι μπορούν όμως να κάνουν μετά τα 22 τους σα χορευτές;»

Τι χρειάζεται δηλαδή για να γίνει κανείς επαγγελματίας στο μπαλέτο;

Το σημαντικότερο προσόν, όπως σε κάθε άλλο επάγγελμα, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, Να έχεις πάθος γι’αυτό. Αν θέλει κανείς πραγματικά να γίνει επαγγελματίας πρέπει να ακολουθήσει το όνειρό του και να δουλέψει γι’αυτό σκληρά. Πρέπει να μπορεί να μαθαίνει γρήγορα και να παρατηρεί για να ‘πιάνει’ κινήσεις από τους καλύτερους χορευτές του κόσμου, καθώς και να έχει ενδιαφέρον για όλες τις καλές τέχνες. Φυσικά, βοηθά αν είναι κανείς ευλογημένος με έναν καλό σκελετό, μια καλή σωματική δομή.

Στην Ελλάδα ποιο είναι το μέλλον του επαγγελματία χορευτή μπαλέτου;

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί οι ευκαιρίες που δίνονται στα παιδιά είναι ελάχιστες. Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν έχει κάποιο μόνιμο ρεπερτόριο και δουλεύει μόνο με μία ή δύο παραστάσεις το χρόνο, ενώ σπάνια δέχονται νέους χορευτές. Υπάρχουν, πάντως, κάποιες προοπτικές να αλλάξει αυτό, γιατί πρόσφατα ανέλαβε διευθυντής μπαλέτου ο πρώην αστέρας των Μπαλέτων Μπολσόι και του Covent Garden Theater, Irek Mukhamedov, που με το status και την εμπειρία του μπορεί να εκτινάξει πραγματικά το μπαλέτο στην Ελλάδα. Ο ελληνικός κόσμος του χορού περιμένει πολλά από αυτόν.

Κατά τα άλλα, δίνονται κάποιες ευκαιρίες σε χορευτικά γκρουπ που προσπαθούν να διοργανώνουν κατά καιρούς κάποιες παραστάσεις, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα και οι επιχορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό δε μπορεί να σου παρέχει ένα σταθερό εισόδημα. Πολλοί χορευτές, τελικά, καταλήγουν να βρίσκουν το δρόμο τους είτε ανοίγοντας τη δική τους σχολή χορού ή δουλεύοντας σε κάποια άλλη.


Το ταλέντο τι ρόλο παίζει; Μπορεί κανείς να γίνει καλός χορευτής αν δεν το έχει;

Η σπουδαιότερη Ρωσίδα μπαλαρίνα, η Galina Ulanova, έδωσε την εξής απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Ένας χορευτής μπαλέτου χρειάζεται 1% ταλέντο και 99% δουλειά. Φυσικά, η τεχνική και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όσο ταλαντούχος κι αν είναι κανείς, αν δεν παρακολουθεί συστηματικά μαθήματα και δεν προσπαθεί πραγματικά, τότε μάλλον χάνει το χρόνο του. Αν δε μπορεί κανείς να δεσμευτεί, τότε καλύτερα να κρατήσει το μπαλέτο ως χόμπυ.

Πέρα από το επαγγελματικό του πράγματος, το μπαλέτο προσφέρει ?

Η πιο κοινή άποψη είναι ότι το μπαλέτο δημιουργεί ένα ελκυστικό, καλά γυμνασμένο κορμί και κομψή κίνηση. Αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα. Γεννά στους νέους ενδιαφέρον για την τέχνη, η κλασική μουσική που το συνοδεύει χαρίζει ηρεμία στο πνεύμα και τους κάνει να νιώθουν καλά, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αισθητική τους. Παράλληλα, το μπαλέτο διδάσκει στους νέους την οργάνωση, τους βοηθά να θυμούνται κάποιες λεπτομέρειες ευκολότερα και ταχύτερα και τους ξυπνά το αίσθημα της συνέπειας. Μαθαίνουν έτσι να δουλεύουν ομαδικά, να σέβονται τους καθηγητές τους, να προβάλουν τα θετικά σημεία του εαυτού τους και να βελτιώνουν την πειθαρχία και τη συγκέντρωσή τους. Αυτές είναι αρετές που αλλάζουν τη ζωή και μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Τι ρόλο έχουν παίξει, λοιπόν, εκπομπές τύπου «So you think you can dance» στην προσέλευση νέων παιδιών στις σχολές χορού;

Ο,τιδήποτε δίνει δημοσιότητα στο χορό σίγουρα βοηθά στην προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων στην τέχνη. Αποτελεί, άλλωστε, μία θετική εμπειρία και για τους συμμετέχοντες, αφού μπορούν έτσι να δείξουν το ταλέντο τους στο κοινό, και φυσικά η εξάσκηση τους βοηθά να βελτιώσουν το ταλέντο τους. Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι μπορεί τελικά να αποβεί αδιέξοδο για πολλούς από τους συμμετέχοντες που συνηθίζουν στα φώτα της δημοσιότητας και μετά τα «15 λεπτά» τους να μην έχουν την εξέλιξη που ελπίζουν
Ταυτόχρονα, βέβαια, στις εκπομπές αυτές προβάλλονται και τα υπόλοιπα είδη χορού, και ακόμα περισσότερο ο μοντέρνος χορός, που δείχνει να κερδίζει έδαφος. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η Εθνική Λυρική Σκηνή για το Μπαλέτο. Ταυτόχρονα, το κλασικό μπαλέτο είναι μία ακριβή τέχνη και χρειάζεται σπόνσορες και χορηγούς. Αυτό σπρώχνει τους νέους περισσότερο στο μοντέρνο χορό. Για πολλούς, μάλιστα, ο μοντέρνος χορός είναι πιο ελεύθερος.
Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου. Έτσι, όσο υπάρχουν άνθρωποι που το αγαπούν και το ανανεώνουν, το μπαλέτο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Μιλώντας, τελικά, για κόστος, είναι προσιτά τα μηνιαία δίδακτρα για έναν αρχάριο στο μπαλέτο; «Οι τιμές, όπως ισχύει πάντα, κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και το επίπεδο. Οι αναγνωρισμένες σχολές στην Ελλάδα, με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, διαθέτουν άριστα εκπαιδευμένους δασκάλους και γερές βάσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να εξελιχθούν ως χορευτές. Διοργανώνουν, μάλιστα, τακτικά παραστάσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της σκηνής.

Τελείως εμπειρικά, μπορούμε να πούμε ότι τα μαθήματα κυμαίνονται από 50 μέχρι 100 ευρώ το μήνα. Έτσι, οι γονείς -και οι επίδοξοι χορευτές- έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν. Σε γενικές γραμμές πάντως, το κόστος των μαθημάτων είναι προσιτό, ειδικά για έναν γονιό που θέλει το καλύτερο για το παιδί του.

Επαγγελματικές Σχολές Μπαλέτου στην Αττική:


Σχολή Ραλλού Μάνου

Phone 210-7621233-4

Διεύθυνση Χρυσάφη 34 και Δικαιάρχου 162 32 Βύρωνας

* Σχολή Χορού Νίκης Κονταξάκη – Μπακάλη:

Ιαλέμου 24, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2932894.

* Φωκάς Ευαγγελινός: Κυψέλης 5Α, Αθήνα, τηλ. 210 8254500, - 501.


* Άννα Πέτροβα: Προμηθέως 19-21, Πλατεία Κολιάτσου, τηλ. 210 2234921, 210 2236364.

* Δέσποινα Γιαννάτου: Λυκάβου 28, Ζωγράφου, τηλ. 210 7756213.

* Μοριάνοβα – Τράστα: Σαρανταπόρου 2 & Τατοΐου 64, Κηφισιά, τηλ. 210 8079184.


9 για τον Μ.Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης, Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη. Από τότε φάνηκε καθαρά, ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και στον αγώνα για τον ΄Ανθρωπο. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται κατά των Γερμανών κατακτητών. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Μετά την απελευθέρωση ξεσπά ο εμφύλιος. Ο Θεοδωράκης λόγω των προοδευτικών του ιδεών καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές. Για ένα διάστημα ζει παράνομος στην Αθήνα χωρίς να σταματήσει την επαναστατική του δράση. Τελικά συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στην αρχή στην Ικαρία και στη συνέχεια στο επονομαζόμενο στρατόπεδο θανάτου, τη Μακρόνησο. Τελικά αποφοιτά από το Ωδείο το 1950 με δίπλωμα στην αρμονία, αντίστιξη και φούγκα. Το 1954 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι, όπου εγγράφεται στο Conservatoire και σπουδάζει μουσική ανάλυση με τον Olivier Messiaen και διεύθυνση ορχήστρας με τον Eugene Bigot. Η περίοδος 1954-1960 είναι μια εποχή έντονης δραστηριότητας για τον Θεοδωράκη στο χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής. Συνθέτει μουσική για το μπαλλέτο της Ludmila Tcherina, το Covent Garden, Stuttgart Ballet και επίσης για τον κινηματογράφο. Το 1957 του απονέμεται το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Μόσχας από τον Schostakovitch για το έργο του, Suite No 1 για πιάνο και ορχήστρα. Συγχρόνως συνθέτει πολλά έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου.

Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα. ΄Έχει ήδη μελοποιήσει τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, που σηματοδοτεί την "στροφή" του προς το λαϊκό τραγούδι. Συνθέτει δεκάδες κύκλους τραγουδιών που βρίσκουν βαθύτατη απήχηση μέσα στον ελληνικό λαό. Ιδρύει την Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και δίνει πολλές συναυλίες σ΄ όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να εξοικειώσει τον κόσμο με τα αριστουργήματα της συμφωνικής μουσικής. Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύεται η "Νεολαία Λαμπράκη", της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται Βουλευτής της ΕΔΑ. Την 21η Απριλίου του 1967 περνά στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για Αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Μπουμπουλίνας, απομόνωση, φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, νοσοκομείο, αποφυλάκιση και κατ΄οίκον περιορισμός, εκτόπιση με την οικογένεια στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στρατόπεδο Ωρωπού. ΄Ολο αυτό το διάστημα συνθέτει συνεχώς. Πολλές από τα καινούρια έργα κατορθώνει με διάφορους τρόπους να τα στέλνει στο εξωτερικό, όπου τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη. Στον Ωρωπό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται επικίνδυνα. Στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών. Προσωπικότητες, όπως ο Δημήτρης Σοστάκοβιτς, Arthur Miller, Laurence Olivier, Yves Montand κ.λ.π. δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και βρίσκεται στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970. Στο εξωτερικό αφιερώνει όλο το χρόνο του σε περιοδείες σ` όλο τον κόσμο με συναυλίες, συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες, συνεντεύξεις, δηλώσεις για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι συναυλίες του γίνονται βήμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης και για τους άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα: Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιρανούς, Κούρδους, Τούρκους, Χιλιανούς, Παλαιστίνιους. Γιατί πεποίθησή του ήταν πάντα, ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση της ειρήνης. Γιατί ο πόλεμος αποφεύγεται μόνο από ανθρώπους ελεύθερους, που μπορούν να ρυθμίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους. Το 1972 επισκέπτεται το Ισραήλ δίνοντας συναυλίες. Συναντάται με τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αλόν, που του ζητά να μεταφέρει μήνυμα στον Αραφάτ. Πραγματικά αμέσως μετά συναντάται με τον Αραφάτ, στον οποίο επιδίδει το μήνυμα της Ισραηλινής Κυβέρνησης και προσπαθεί να τον πείσει να αρχίσει συζητήσεις με την άλλη πλευρά. Από τότε συνέβη πολλές φορές να παίξει τον ρόλο του άτυπου πρεσβευτή μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1994 γιορτάσθηκε πανηγυρικά στο ΄Οσλο η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρουσία των Πέρες και Αραφάτ με την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν που στο μεταξύ έχει γίνει "εθνικό τραγούδι" του Ισραήλ και του Ύμνου για την Παλαιστίνη που έγραψε ο Θεοδωράκης, ως αναγνώριση και της δικής του συμβολής στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή αυτή. Επισκέπτεται επίσης την Αλγερία, Αίγυπτο, Τύνιδα, Λίβανο και Συρία προσπαθώντας να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ αντιμαχομένων πλευρών.

Το 1974 με την πτώση της Δικτατορίας γυρίζει στην Ελλάδα. Συνθέτει πάντα μουσική. Δίνει πολλές συναυλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα συμμετέχει στα κοινά είτε ως απλός πολίτης, είτε ως βουλευτής [1981-86 (παραίτηση) και 1989-92 (παραίτηση)] είτε ως Υπουργός Επικρατείας [1990-92 (παραίτηση)]. Το 1976 ιδρύει το Κίνημα ¨Πολιτισμός της Ειρήνης¨ και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σ΄ όλη την Ελλάδα. Το 1983 του απονέμεται το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη. Το 1986 γίνεται πραγματικότητα κάτι που από το 1970 ακόμα έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του: η δημιουργία επιτροπών ελληνοτουρκικής φιλίας στην Ελλάδα με πρόεδρο τον ίδιο και στην Τουρκία με τη συμμετοχή γνωστών πνευματικών ανθρώπων όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασέρ Κεμάλ και ο Ζυλφύ Λιβανελί. Ο Θεοδωράκης δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία, που τις παρακολουθούν κυρίως νέοι με συνθήματα υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αργότερα παίζει και πάλι το ρόλο του άτυπου πρεσβευτή ειρήνης, μεταφέροντας μηνύματα των ελλήνων πρωθυπουργών, του Α. Παπανδρέου και του Κ. Μητσοτάκη προς την τουρκική κυβέρνηση. Επίσης το 1986 (μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ) πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία με συναυλίες σ΄ όλη την Ευρώπη κατά της ατομικής ενέργειας. Το 1988 διοργανώνονται με δική του πρωτοβουλία δύο συνέδρια για την ειρήνη στο Tubingen και στην Κολωνία. Συμμετέχουν πολιτικοί όπως ο Όσκαρ Λαφονταιν και ο Johannes Rau, φιλόσοφοι όπως ο Durrenmatt, συγγραφείς, πολιτειολόγοι και καλλιτέχνες. Εκεί έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία του για τον ελεύθερο χρόνο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ελεύθερων ανθρώπων. Το 1990 δίνει 36 συναυλίες σ΄ολη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστείας. Συνεχίζει δίνοντας συναυλίες για την ηλιακή ενέργεια (υπό την αιγίδα της Εurosolar), κατά του αναλφαβητισμού, κατά των ναρκωτικών κ.λ.π. Παράλληλα αγωνίζεται και για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες και κυρίως στις γειτονικές Αλβανία (που την επισκέπτεται και ως Υπουργός για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας) και Τουρκία. Ως πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής στο Παρίσι καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των τούρκων ηγετών της αντιπολίτευσης Κουτλού και Σαργκίν που τελικά επιτυγχάνουν. Προτείνει τη διοργάνωση Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ειρήνης στους Δελφούς και υποβάλλει στην κυβέρνηση σχέδιο για μια "Ολυμπιάδα του Πνεύματος". Ιδρύει επιτροπή συμπαράστασης και βοήθειας προς τον Κουρδικό λαό. Το 1993 αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, όμως παραιτείται τον επόμενο χρόνο. Σε περιοδεία του στην Αμερική και τον Καναδά το 1994 για την ενίσχυση Πολιτιστικού κέντρου των ομογενών, η Σύγκλητος του Quebec υποδέχεται με ομόφωνο ψήφισμά της, με το οποίο τον τιμά για την προσφορά του στον πολιτισμό και τους αγώνες του για τον ΄Ανθρωπο.

Τα επόμενα χρόνια παρουσιάζονται οι όπερές του "Ηλέκτρα" (1995) και "Αντιγόνη" (1999) ενώ παράλληλα αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στο εξωτερικό (Ευρώπη, Νότια Αφρική, Αμερική) και παίρνει δυναμικά θέση σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής (ελληνοτουρκική φιλία, σεισμοί, βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, υπόθεση Οτσαλάν, πόλεμος στο Αφγανιστάν, πόλεμος στο Ιράκ κ.λπ.). Το 2000 είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. Σύσσωμη η πολιτική και η πνευματική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου στηρίζει την υποψηφιότητα, ενώ στη Νορβηγία, στα γραφεία της Επιτροπής για το Νόμπελ φθάνουν συνεχώς επιστολές από όλα τα μέρη του κόσμου από προσωπικότητες, φορείς και απλούς ανθρώπους. Το 2002 παρουσιάζεται η όπερά του "Λυσιστράτη", ένας αληθινός ύμνος στην Ειρήνη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, μετασυμφωνικά έργα. Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Κυριώτερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη α) Κύκλοι τραγουδιών: Τα Παιδικά, Επιτάφιος, Επιφάνια, Πολιτεία Α΄,Β΄,Γ΄και Δ΄, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Μαουτχάουζεν, Romancero Gitano, Θαλασσινά Φεγγάρια, Ο Ήλιος και ο Χρόνος, 12 Λαϊκά, Νύχτα Θανάτου, Αρκαδίες, Τα τραγούδια του Αγώνα, Τα τραγούδια του Ανδρέα, 18 Λιανοτράγουδα, Μπαλλάντες, Στην Ανατολή, Τα Λυρικά, Χαιρετισμοί, Επιβάτης, Ραντάρ, Διόνυσος, Φαίδρα, Καρυωτάκης, Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας, Ως αρχαίος άνεμος, Μήπως ζούμε σ΄άλλη χώρα;, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική, Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν, Ασίκικο Πουλάκη, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Σερενάτες. β) Μουσική για θέατρο: Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Ένας Όμηρος, Εχθρός Λαός, Προδομένος Λαός, Καποδίστριας, Χριστόφορος Κολόμβος, Περικλής, Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή, Το θεριό του Ταύρου, Μάκβεθ. γ) Μουσική για Αρχαίο Δράμα: Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), Αντιγόνη, Ιππής, Λυσιστράτη, Προμηθεύς Δεσμώτης, Οιδίπους Τύραννος, Εκάβη, Ικέτιδες, Τρωάδες, Φοίνισσες, Αίας. δ) Μουσική για κινηματογράφο: Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, Σουτιέσκα (Τίτο), Μπιριμπί, Φαίδρα, Κατάσταση Πολιορκίας, Actas de Marusia. ε) Ορατόρια: 'Αξιον Εστί, Μαργαρίτα, Επιφάνια Αβέρωφ, Κατάσταση Πολιορκίας, Πνευματικό Εμβατήριο, Requiem, Canto General, Θεία Λειτουργία, Λειτουργία για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο. στ) Συμφωνικά και Μουσική Δωματίου: 1η, 2η, 3η 4η, 7η Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico, Τρίο, Σεξτέτο, Το Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, Ελληνική Αποκριά, Κύκλος, Σονατίνα για πιάνο, Σουίτα αρ. 1, 2 και 3, Σονατίνα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, Οιδίπους Τύραννος, Κοντσέρτο για πιάνο, Ραψωδία για τσέλλο και ορχήστρα, Sinfonietta, Adagio. ζ) Μπαλέτα: Οι Εραστές του Τερουέλ, Αντιγόνη, Ζορμπάς. η) Όπερες: Καρυωτάκης (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου), Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη.

10 για τον Μ.Χατζιδάκι

Ο πολίτης Μάνος δεν μένει πια εδώ

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό που μας λείπει από τον Μάνο Χατζιδάκι είναι η γνήσια συγκίνηση που προκαλούσε κάθε νέο έργο του. Είναι αλήθεια. Όμως πολύ περισσότερο, αυτό που μας λείπει σήμερα είναι ο «πολίτης Μάνος». Η στάση ζωής που τηρούσε, τόσο στα καλλιτεχνικά μας πράγματα όσο και στην τρέχουσα πολιτική.

Ο Χατζιδάκις δεν φλυαρούσε δημοσίως. Μια φορά στους τρεις μήνες, που λέει ο λόγος, άνοιγε το στόμα του – και τον άκουγε όλη η Ελλάδα. Μιλούσε όταν είχε να υπερασπιστεί ένα καινούργιο έργο του, όταν αναλάμβανε μια πολιτιστική πρωτοβουλία, όταν τον έπνιγε η νεοελληνική πραγματικότητα. Μπορούσε να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσει μαζί με λίγες δεκάδες αναρχίζοντες νεαρούς (και το είχε κάνει!..), εάν τον δονούσε μία αδικία. Μπορούσε να ξεμπροστιάζει τον φασίζοντα «αυριανισμό» και την «ύπουλη δημοσιογραφία του τόπου μας» γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και σοβαροί λειτουργοί του Τύπου. Μπορούσε να πάει κόντρα στο ρεύμα και την άποψη των συγκυριακών μαζών – είτε ήταν τα εκτονωτικά γήπεδα με τις συναυλίες της Μεταπολίτευσης, είτε η αραχνιασμένη τρέχουσα αντίληψη των Ωδείων περί «σοβαρής μουσικής». Μπορούσε να βγάλει τη γλώσσα στις φαρισαϊκές «τιμές», αναθεματίζοντας την ώρα και τη στιγμή που του δώσανε το βραβείο Όσκαρ (1960) για τα «Παιδιά του Πειραιά» και τον δέσμευσαν για όλη του τη ζωή με ένα συγκεκριμένο είδος ελαφρού κινηματογραφικού τραγουδιού. Μπορούσε να κάνει υποδειγματική αντίσταση στη χούντα της 21ης Απριλίου 1967 με όρους όχι ακτιβισμού, αλλά… αισθητικής! Γιατί τι άλλο από κορυφαία πράξη αισθητικής αντίστασης απέναντι στο κιτς καρκίνωμα της χούντας ήταν η κυκλοφορία του ανυπέρβλητου «Μεγάλου Ερωτικού», του «δίσκου των δίσκων», με αιχμή του δόρατος την ελληνική ποίηση, το 1972;

Αν ζούσε σήμερα ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις θα ήταν ο πρώτος που θα άρπαζε το φραγγέλιο για να τσακίσει τις άθλιες μεταλλάξεις αυτής της θεσμικής, πλέον, κακογουστιάς, μεταλλαγμένης πότε σε «βραβεία Αρίων», πότε σε «Κοίτα τι έκανες», πότε σε «Eurovision».

Αν ζούσε, θα συνέχιζε με μύριους τρόπους τη διπλή του καλλιτεχνική διαδρομή. Μία προσωπική, με τα δικά του έργα τα οποία επεξεργαζόταν πάντα με τη συνδρομή ακριβών συνεργατών. Και μία ομαδική, επί της ουσίας πολιτική, με την «τακτοποίηση» των μουσικών και καλλιτεχνικών μας πραγμάτων, παρέχοντας μάλιστα αφειδώς ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς για να αναδειχτούν.

Ο Χατζιδάκις ήταν ένας «τροχονόμος» του νεοελληνικού πολιτισμού, από την εποχή ακόμη της «Πειραματικής Ορχήστρας Αθηνών» στη δεκαετία του ’60 και του μουσικού καφενείου «Πολύτροπο», το οποίο έστησε το 1973, αφού γύρισε από την Αμερική. Την ιδιότητα του «πολιτιστικού τροχονόμου» (ποιος από τους σημερινούς διαθέτει το ανάστημα να τη διεκδικήσει; – κανείς!..) την κατέκτησε και την ανέπτυξε μεταξύ άλλων στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στη Λυρική Σκηνή, στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας και μετά της Καλαμάτας, στα φεστιβάλ «Μουσικές Γιορτές» των Ανωγείων και «Μουσικός Αύγουστος» του Ηρακλείου, στο περιοδικό «Τέταρτο», στη δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων», στα τέσσερα βιβλία του.

Ο Χατζιδάκις γνώριζε ότι σε αυτό το τοπίο της Γης, στην Αττική όπου έζησε ο ίδιος από το 1932, από τα επτά του χρόνια, το φως, το κλίμα και μια αναπόδραστη παράδοση οδηγούν τους ανθρώπους σε χαλαρές κουβέντες μέσα στον ίσκιο του μεσημεριού και σε γόνιμες αναζητήσεις μέσα στη μήτρα κάθε νύχτας. Είχε την ατυχία να ζήσει την τσιμεντοποίηση της αγαπημένης του Αθήνας, να βιώσει στο πετσί του τον γιγαντισμό και τον επαρχιωτισμό της, να κληθεί να επιβιώσει ο ίδιος μέσα σε μια θάλασσα ημιμάθειας, αγένειας, αυταρχικότητας, φωνασκιών και χυδαίων μικρών εγωισμών.

Υψώθηκε πάνω από όλα αυτά. Ακόμη και εκείνο το σκληρό απόγευμα της 15ης Ιουνίου 1994 είχε φροντίσει η δραπέτευσή του από τον πλανήτη Γη στον πλανήτη Σείριο να γίνει με τους δικούς του όρους. Κανένα κανάλι, καμία τηλεοπτική κάμερα στην κηδεία του. Όλα ήταν έτοιμα για την ταφή στο κοιμητήριο της Παιανίας, με ανθρώπους που ο ίδιος επέλεξε να βρίσκονται κοντά του στο ξόδι του.

«Περιφρονώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα» έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις. Και προειδοποιούσε το κοινό: «Δεν είναι το τραγούδι μου μια μονόφωνη αρτηρία, ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ’ απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες».

Εδικαιούτο να είναι αυστηρός ο Μάνος – με τον εαυτό του και τους άλλους. Προερχόταν από μια αριστοκρατία του πνεύματος που ανδρώθηκε μέσα σε δύσκολες εποχές: τα σκοτάδια της Κατοχής, τις ανοικτές πληγές του Εμφυλίου, τα τουριστικά και φολκλόρ τέρατα της δεκαετίας του ’60, την έρημη χώρα της χούντας, τη θορυβώδη μεταπολίτευση, τον διαβρωτικό λαϊκισμό της δεκαετίας του ’80.

Συνοδοιπόροι του δεν ήταν οι «προτεινόμενοι» των γελοίων τηλεοπτικών talent shows. Ήταν ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Γκάτσος, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Ελένη Αρβελέρ, η Ραλλού Μάνου, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αλέξης Σολωμός, ο Δημήτρης Χορν, ο Ζυλ Ντασσέν και η Μελίνα, ο Ελία Καζάν, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μορίς Μπεζάρ, ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ο Νικόλα Πιοβάνι – και ας μείνουμε μόνο σε αυτούς, παραλείποντας δεκάδες άλλους.

Τι απομένει σε μας σήμερα, δώδεκα χρόνια από τότε που έφυγε ο «πολίτης Μάνος»; Μια απόλυτη, βαθύτατα βιωμένη συγκίνηση. Κι ίσως ένας δικός του λόγος: «Αν φύγεις, θα πεθάνουν τα όνειρα στους δρόμους…».

«Μάνος Χατζιδάκις: Δώδεκα χρόνια μετά». Συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με έργα Σατί, Μπρίτεν και τραγούδια από το θέατρο του Μάνου Χατζιδάκι. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης. Σολίστ: Γ. Δεμερτζής, Τ. Χριστογιαννόπουλος, Ευτυχία Μητρίτσα. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (τηλ. 210-7282333), 15/6 στις 9 μ.μ.

19 «όχι» στον θάνατο

Από το καλοκαίρι του 1994, τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις έγινε μόνιμος κάτοικος του λαμπερού πλανήτη Σείριου, μέχρι σήμερα, το όνομά του τυπώθηκε 19 φορές σε ψηφιακούς δίσκους ακτίνας (cd). Δεν είναι λίγες, για έναν δημιουργό που έζησε σε τούτη την άχαρη και αχάριστη εσχατιά της Βαλκανικής. Είναι, όμως, λίγες για έναν τέτοιο δημιουργό και για το σχετικά μεγάλο, ακόμη, μέγεθος του ανέκδοτου έργου του.

Βέβαια, η τάξη και η μεθοδικότητα, η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία, δεν ήταν ακριβώς τα βασικά… δομικά στοιχεία του χαρακτήρα του Χατζιδάκι. Ο Μάνος έκανε κατά κανόνα περιστασιακές ψυχωμένες εφόδους προς το μέλλον! Είχε πείσμα μικρού παιδιού, ορμή εφήβου και γνώση ώριμου άνδρα. Πιο συχνά άφηνε πίσω του τα σπαράγματα μιας τέχνης εξαίσιας και αποκαλυπτικής – λιγότερο συχνά άφηνε «ολοκληρωμένα (τι ύπουλη λέξη κι αυτή για την τέχνη…) έργα». Αλλά παίδευε φιλότιμα και την παραμικρή νότα του.

Ακολουθώντας τα ίχνη των καταπιστευμάτων του, από το 1995 ξεκινά η έκδοση των μεταθανάτιων δίσκων. Η «αφετηρία», όμως, για λόγους χρηστικούς και συμβολικούς, μπορεί να τοποθετηθεί το 1993, έναν χρόνο πριν δραπετεύσει στην αιωνιότητα. Τότε κυκλοφόρησε στη δική του, την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», ο δίσκος «Αντικατοπτρισμοί», η τελευταία του εργασία που επιμελήθηκε προσωπικώς. Είναι τα τραγούδια του πασίγνωστου «Reflections» (πρώτη κυκλοφορία το 1968, στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensample), αυτή τη φορά με ελληνικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμηνεία της Αλίκης Καγιαλόγλου.

Το 1995 κυκλοφορεί το σάουντρακ δύο ταινιών του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου: το «Ταξίδι του Μέλιτος» (1978) και η «Ελεύθερη Κατάδυση» (1995). Στην πρώτη ταινία ο Χατζιδάκις έγραψε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «σημαντικότερη, ίσως και πιο ολοκληρωμένη, εργασία μου για τον κινηματογράφο» – στέλνοντας στο πυρ το εξώτερον τα μέχρι παρεξηγήσεως εμπορικά «Παιδιά του Πειραιά», τη «Γατούλα με τη ροζ μυτούλα» κ.λπ. Στη δεύτερη ταινία, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός ενορχήστρωσε ξανά δύο παλαιότερα θέματα από τη «Ρυθμολογία».

Το 1996 η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου έδωσε την πρώτη ύλη για να γνωρίσει το κοινό τα «Τραγούδια της Αμαρτίας», με τη φωνή του Ανδρέα Καρακότα. Την ίδια χρονιά ο ηρακλειώτης κιθαρίστας Γιώργος Μουλουδάκης ηχογραφεί μεταξύ άλλων τη μία και μοναδική «Σουίτα για κιθάρα» του Χατζιδάκι, μαζί με τέσσερα κομμάτια από τον «Μεγάλο Ερωτικό», σε μεταγραφή για κιθάρα από τον συνθέτη, στον δίσκο «Μικρή αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι».

Το 1997 η αμοιβαία επιθυμία του Χατζιδάκι και της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου να συνεργαστούν έγινε πραγματικότητα, έστω και «αργά», με την πιανιστική συνδρομή του σολίστα Γιάννη Βακαρέλη στον δίσκο «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι» – ενδιαφέρον εδώ, για τους φανατικούς «χατζιδακικούς», έχουν τα «Δύο Ναυτικά Τραγούδια», γραμμένα ήδη από το 1947.

Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος «Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι». Κυριαρχεί η δεύτερη ενορχηστρωτική γραφή, για βιολοντσέλο και πιάνο, των τραγουδιών του θεατρικού έργου «Ο Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Σε τούτο το cd τρύπωσαν και τρία κομμάτια από την ταινία «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ηχογραφημένα το 1992.

Η Δήμητρα Γαλάνη το 1999 έβγαλε στη δισκογραφία το «Χορός με τη Σκιά μου», μια ζωντανή ηχογράφηση όπου η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή είναι η δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) εκτέλεση του τραγουδιού «Μη τον Ρωτάς τον Ουρανό / All alone am I» μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Αλλά η κυκλοφορία που σημάδεψε εκείνη τη χρονιά είναι το εξαιρετικό «2000 μ.Χ.»: ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό ηχητικά ντοκουμέντα με τον ίδιο τον Χατζιδάκι να τραγουδάει. Δεκαπέντε μικρά διαμάντια με τη φωνή του Μάνου, η επιτομή μισού αιώνα δημιουργίας (1943 - 1992). Αν θελήσει κάποιος να αγοράσει έναν και μόνο μεταθανάτιο δίσκο του συνθέτη, αυτός μάλλον είναι το «2.000 μετά… Χατζιδάκι».

Την πρώτη χρονιά του 21ου αιώνα, το 2000, οι πιανιστικές εμμονές του Μάνου βρίσκουν την ιδανική σολίστα στον δίσκο «Μάνος Χατζιδάκις: Έργα για πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου». Στο μισοσκόταδο των συγκεχυμένων πληροφοριών αντηχούν οι μελωδίες της «Ιονικής Σουίτας», η οποία περιλαμβάνεται εδώ και μάλλον γράφτηκε με αφορμή τους επτανήσιους ποιητές Ανδρέα Κάλβο και Διονύσιο Σολωμό.

Δύο σάουντρακ με μουσική του Χατζιδάκι βγήκαν επιτέλους σε cd το 2001: εκείνο της ταινίας «Top Kapi» (1964) του σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν και εκείνο του «ποιητικού γουέστερν» «Blue» (1968) του σκηνοθέτη Σίλβιο Ναριτσάνο. Και τα δύο είχαν κυκλοφορήσει σε βινίλιο – με το δεύτερο να αποτελεί για δεκαετίες αντικείμενο πόθου για λυσσασμένους συλλέκτες σπάνιων δίσκων.

Ο τραγουδιστής και ερευνητής Θανάσης Μωραΐτης μέτρησε τις δυνάμεις του σε λίγο ως πολύ γνωστά τραγούδια του Χατζιδάκι, στους δίσκους «Μέσα απ’ των Άστρων τα Κλαδιά» (2001) και «Φεγγάρια μου παλιά, καινούργια μου πουλιά» (2002). Τίποτα δεν προσέβαλε το έργο του μεγάλου δημιουργού σε αυτούς τους δύο δίσκους, αλλά μάλλον και τίποτα δεν το πήγε ένα βήμα μπροστά.

Αντιθέτως, μία υποδειγματική «σύγχρονη» προσέγγιση γνωστών τραγουδιών συνιστά ο δίσκος «Πάω να πω στο σύννεφο» με την ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου και την ενορχήστρωση της Δήμητρας Τρυπάνη, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2002. Τέσσερα όργανα όλα κι όλα (πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κλαρινέτο) και μια φωνή για… δέκα, η φωνή της Σαβίνας, τριγυρνούν σε ένα τοπίο «χατζιδακικό» με τολμηρή, ενίοτε και ρηξικέλευθη διάθεση. Οι νεότεροι, ιδίως τα παιδιά, μπορούν να ξεκινήσουν από αυτό τον δίσκο την επαφή τους με το έργο του Μάνου. Οι μεγαλύτεροι θα ανακαλύψουν, ακούγοντάς τον προσεκτικά, καινοτομίες που δεν είχαν φανταστεί.

Το 2003 ο Κωνσταντίνος Βήτα των πάλαι ποτέ Στέρεο Νόβα έκανε μια ειλικρινή υπόκλιση στον Μεγάλο Απόντα και εξερεύνησε βαθιά την ηλεκτρονική ζούγκλα του αβίωτου τσιμεντένιου άστεως, «ξαναχτίζοντας» στον υπολογιστή τραγούδια και μουσικές του Χατζιδάκι. Ο δίσκος «Transformations» περιλαμβάνει τις πιο «πειραματικές» επεμβάσεις που τόλμησε ποτέ ενορχηστρωτής στο έργο του Χατζιδάκι – και μόνο γι’ αυτό, πέραν του άκρως ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού αποτελέσματος, είναι άξιος προσοχής.

Την επόμενη χρονιά, το 2004, βγήκε σε cd ένα ακόμη σάουντρακ, αυτό της ταινίας «America America» (1963) του ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ελία Καζάν, καθώς και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από συλλεκτικής απόψεως έκδοση «Μελίνα του Μάνου» με ηχογραφήσεις και μικρά ντοκιμαντέρ από την καλλιτεχνική και ιδιωτική σχέση του Χατζιδάκι με τη Μελίνα Μερκούρη.

Τέλος, το 2005 είδαν το φως δύο μεταθανάτιοι δίσκοι με έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Ο ένας ήταν το «Reflections» από το αγγλόφωνο ροκ συγκρότημα Raining Pleasure της Πάτρας: μια φιλότιμη επανεκτέλεση του κλασικού πλέον «νεοϋορκέζικου» δίσκου, σημαντική περισσότερο γιατί αποδεικνύει πόσο «περνάει» ο Χατζιδάκις στις νεότερες γενιές.

Το γεγονός πρώτου μεγέθους, όμως, ήταν η έκδοση σε δίσκο της «Αμοργού», της μελοποίησης του ομώνυμου ποιήματος του Νίκου Γκάτσου, το οποίο γράφτηκε μέσα στην Κατοχή. Το συνθετικό έργο είναι ημιτελές, ο Χατζιδάκις καταπιανόταν μαζί του αποσπασματικά και σε αραιά χρονικά διαστήματα και την ενορχήστρωση / αναπροσαρμογή / «ανασύσταση» των τμημάτων του ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Νίκος Κυπουργός. Το κατάφερε με απόλυτη συνέπεια, ιδίως διότι άφησε στους ακροατές έναν ζωτικό χώρο για να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Κάνοντάς τους κοινωνούς και συμμετόχους στο έργο ενός από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της νεότερης Ελλάδας.

Eπίσημη Ιστοσελίδα του Μάνου Χατζιδάκι: www.hadjidakis.gr

φορείς χορού













Φορείς





Όνομα


Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης


Καλ. Διευθυντής


Παυλίνα Βερέμη


Διεύθυνση


Ομήρου 50, 10672 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3612263, 210-3624357


Φαξ


210-3624357


Email


sdsc@otenet.gr





Όνομα


Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας


Καλ. Διευθυντής


Βίκυ Μαραγκοπούλου


Διεύθυνση


Παναγή Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα


Τηλέφωνο


27210-83086, 90886


Φαξ


27210-26966


Email


dikeho@conxion.gr





Όνομα


Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας


Καλ. Διευθυντής


Μαργκώ Περδίκη-Αρχοντάκη


Διεύθυνση


Tουρναβίτου 7, 10553 Αθήνα


Τηλέφωνο


+30-210-3235351


Φαξ


+30-210-3235310


Email


margoper@otenet.gr





Όνομα


Μπαλλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Διεύθυνση


Ακαδημίας 59, 10679 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3614433, 3600697


Φαξ


210-3625604


Email


info@nationalopera.gr





Όνομα


Χορο-θέατρο ΚΘΒΕ


Διεύθυνση


Βασιλίσσης Όλγας 136, 54645 Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-860966, 860479, 860376


Φαξ


2310-860458, 862319


Email


info@ntng.gr







Όνομα


Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού


Διεύθυνση


Σταδίου 28, 10564 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3232275, 7210887


Φαξ


210-3232081


Email


grdance@hol.gr





Όνομα


Μεσογειακή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στα Χανιά


Διεύθυνση


Χαλεπά 25, 11141 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-2029737


Φαξ


210-2233841


Email


efytrian@danceplatform.gr






Χορευτικά Σχήματα






Όνομα


14η Ημέρα, Ομάδα Χορού


Καλ. Διευθυντής


Μαρία Αγγέλου


Διεύθυνση


Αμυνάνδρου 25, 11741 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-9234345





Όνομα


Ad Lib


Καλ. Διευθυντής


Κατερίνα Παπαγεωργίου


Διεύθυνση


Τροίας 33, Αθήνα 11257


Τηλέφωνο


210-8234997


Email


adlib2002@hotmail.com





Όνομα


art


Καλ. Διευθυντής


'Αρτεμις Ιγνατίου


Διεύθυνση


Μάρκου Μπότσαρη 87, Κ. Κηφισιά 14561


Τηλέφωνο


210-8078790


Email


artignatiou@yahoo.gr





Όνομα


Griffon


Καλ. Διευθυντής


Iωάννα Πορτόλου


Διεύθυνση


Ιασίου 2, 11521 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-7211950


Email


joport@otenet.gr





Όνομα


Landscape


Καλ. Διευθυντής


Πάραλη Ιωάννα


Διεύθυνση


Βησσαρίωνος 8, 10672 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-8992186


Email


Landscape@ath.forthnet.gr, IParali@in.gr





Όνομα


Quasi Stellar, Χοροθέατρο


Καλ. Διευθυντής


Αποστολία Παπαδαμάκη


Διεύθυνση


Πειραιώς 68Α, 10436 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-5235600


Φαξ


210-5235600


Email


quasi@otener.gr





Όνομα


Seresta Dance Company


Καλ. Διευθυντής


Χριστίνα Μπέσκου


Διεύθυνση


Φαίδρας 2, Θησείο 11851 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3455456, 3421268, 5226359


Φαξ


210-5228871


Email


info@serestadance-company.gr





Όνομα


Sine Qua Non


Καλ. Διευθυντής


Κική Μπάκα


Διεύθυνση


Πλαταιών 10, 10435 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3457393, 7487592


Email


info@sinequanon.gr





Όνομα


Vis Motrix


Καλ. Διευθυντής


Βελισσαρίου Λίλλυ


Διεύθυνση


Aγαμέμνονος 17-19, 15561 Χολαργός


Τηλέφωνο


210-6514746


Email


info@marriage-monalisa.gr





Όνομα


xsoma


Καλ. Διευθυντής


Ρένα Παπαδοπούλου, Πόπη Σφήκα, Δημήτρης Τσιαπκίνης


Διεύθυνση


Θωμά Βασιλειάδη 18, 54352 Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-943372, +33612876048


Email


info@xsoma.net





Όνομα


Yelp Dance Co.


Καλ. Διευθυντής


Μαριέλα Νέστορα


Διεύθυνση


Tρώων 100, 11852 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3417304


Email


yelpdanceco@hotmail.com





Όνομα


Αέναον Χοροθέατρο


Καλ. Διευθυντής


Ντανιέλ Λομμέλ


Διεύθυνση


Πυργοτέλους 14, 11635 Παγκράτι, Αθήνα


Τηλέφωνο


210-7015750


Φαχ


210-7015750



Email


info@aenaon.org






Όνομα


Aίρεσις


Καλ. Διευθυντής


Γιάννης Μπαγουρδής


Διεύθυνση


Σ. Σλήμαν 40, 115 26 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-6923335


Email


airesis_gr@yahoo.com





Όνομα


Α ΚΙΝ


Καλ. Διευθυντής


Μαρίνα Μαυρογένη


Διεύθυνση


Φρίζη 14, 11524 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-8664177





Όνομα


Αλλού, εδώ, παντού, Χοροθέατρο


Καλ. Διευθυντής


Πατρίτσια Λάζου


Διεύθυνση


Καισαρείας 20, 14232 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-2516989





Όνομα


Αμάλγαμα


Καλ. Διευθυντής


Μαρία Γοργία


Διεύθυνση


Κύπρου 16, 14343 Ν. Χαλκηδόνα


Τηλέφωνο


210-2524449


Email


gorgiamalgama@yahoo.gr





Όνομα


Ανάλια


Καλ. Διευθυντής


Μαίρη Τσούτη


Διεύθυνση


Βουκουρεστίου 25Α 10671 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3647373





Όνομα


Δρώσα Μάζα


Καλ. Διευθυντής


Αυγή Προγκίδη


Διεύθυνση


Μιλτιάδη 8, 56430 Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-607476, 665462


Email


dawn@acn.gr





Όνομα


Ελατήριο


Καλ. Διευθυντής


Μαριλία Χρυσοσπάθη


Διεύθυνση


Θησέως 52, 16672 Βάρκιζα


Τηλέφωνο


210-9656666


Email


elatirio@otenet.gr





Όνομα


Ελληνικό Χορόδραμα


Καλ. Διευθυντής


Β. Μοραγέμου - Α. Πέρης


Διεύθυνση


Αρδηττού 5, 116 36 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-9232956


Φαχ


210-9232956





Όνομα


Έλιξ


Καλ. Διευθυντής


Χριστίνα Κλεισιούνη


Διεύθυνση


Ερεσσού 16,10680 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3633691


Email


helix@compulink.gr





Όνομα


Εμμέλεια


Καλ. Διευθυντής


Δήμητρα Κορωναίου


Διεύθυνση


Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης, Μπότσαρη 78 & Μαντινείας, 54644, Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-822200, 635178





Όνομα


Εννιάμορφο


Καλ. Διευθυντής


Τέτη Νικολοπούλου


Διεύθυνση


Μητροπούλου 19, 14121 Ν. Ηράκλειο


Τηλέφωνο


210-2713879, 7485382


Email


tetinikol@yahoo.gr





Όνομα


Ερμέρως


Καλ. Διευθυντής


Ελευθερία Κουρούπη


Τηλέφωνο


210-6231097





Όνομα


Ήρος 'Αγγελος


Καλ. Διευθυντής


Πέτρος Γάλλιας


Διεύθυνση


Δαμάρεως 205, 116 31 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-7560127


Email


irosaggelos@in.gr





Όνομα


Ηώ - Ομάδα Χορού


Καλ. Διευθυντής


Μαρία Γαϊτάνη


Διεύθυνση


Ζαλόγγου 18, 153 44 Γέρακας


Τηλέφωνο


210-6047105





Όνομα


Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου


Καλ. Διευθυντής


Δώρα Στράτου


Διεύθυνση


Σχολείου 8, 10558 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3244395


Φαχ


210-3246921


Email


grdance@hol.gr, mail@grdance.org





Όνομα


Θεατροκίνηση


Καλ. Διευθυντής


Ισίδωρος Σιδέρης


Διεύθυνση


Λασκάρεως 2, 11471 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-6469634


Email


isidor2@otenet.gr





Όνομα


Ίασις


Καλ. Διευθυντής


Ρεγγίνα Αλεξοπούλου


Διεύθυνση


Σουλίου 6Α 15124 Μαρούσι


Τηλέφωνο


210-8061655, 2771131





Όνομα


Ίμερος-Παρέμβαση


Καλ. Διευθυντής


Έρση Πήτα


Διεύθυνση


Χλόης 8, 15452 Π.Ψυχικό


Τηλέφωνο


210-6778540





Όνομα


Κινητήρας


Καλ. Διευθυντής


Αντιγόνη Γύρα


Διεύθυνση


Καλύμνου 2, 16673 Βούλα


Τηλέφωνο


210-8994185


Email


kinitirasds@hotmail.com





Όνομα


Κήρα Ιθασυμιγή


Καλ. Διευθυντής


Αλεξάνδρα Δανιήλ


Διεύθυνση


Φυλής 16, Αθήνα 10433


Τηλέφωνο


210-8211286





Όνομα


Λάθος Κίνηση


Καλ. Διευθυντής


Κωνσταντίνος Μίχος


Διεύθυνση


Αρύβου 48, 16232 Βύρωνας


Τηλέφωνο


210-3424035


Email


mihoslathos@hotmail.com, kmihos@otenet.com





Όνομα


Mάγμα


Καλ. Διευθυντής


Στέφανι Τσάκωνα


Διεύθυνση


Προαιρεσίου 18 , 11636 Παγκράτι


Τηλέφωνο


210-7010015


Email


magmaco1@hotmail.com





Όνομα


Μαγνήτης


Καλ. Διευθυντής


Μάρω Γρηγορίου


Διεύθυνση


Αγ. Φιλοθέης 26, 15237 Φιλοθέη


Τηλέφωνο


210-6843284


Email


isogeion@otenet.gr





Όνομα


Μετ' εμποδίων


Καλ. Διευθυντής


Μαρουσώ Καραλέκα


Διεύθυνση


Ρέντη 5-7,11742 Κουκάκι


Τηλέφωνο


210-9235010, 9217213





Όνομα


Μετα-κίνηση


Καλ. Διευθυντής


Μαρία Τσουβαλά


Διεύθυνση


Σόλωνος 121, 10678 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3803189


Email


metamt@otenet.gr





Όνομα


Μικρό Χορευτικό Θέατρο


Καλ. Διευθυντής


Λία Μελετοπούλου


Διεύθυνση


Πάρνηθος 34, 15452 Π.Ψυχικό


Τηλέφωνο


210-6717779


Email


lia-mel@ath.forthnet.gr





Όνομα


Μύια


Καλ. Διευθυντής


Ανιφαντάκη Γαβριέλα


Διεύθυνση


Πάριδος & Ήρας 26, Ίλιον


Τηλέφωνο


210-2612523





Όνομα


Με λίγα λόγια


Καλ. Διευθυντής


Ανταχοπούλου Χάρις


Διεύθυνση


Καπ. Πετρούτσου 5-7, 11523 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-6444958





Όνομα


Οκτάνα, Xοροθέατρο


Καλ. Διευθυντής


Κωνσταντίνος Ρήγος


Διεύθυνση


Πύργου 5, 16345 Ηλιούπολη / Κ.Θ.Β.Ε. Eθνικής Αμύνης 2, 54621 Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-422140


Email


info@oktanadancetheatre.gr, krigos@oktanadancetheatre.gr





Όνομα


Ομάδα Εδάφους


Καλ. Διευθυντής


Δημήτρης Παπαϊωάννου


Διεύθυνση


Παρνασσού 2, 10561 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3215465


Φαχ


210-3215465


Email


edafos@otenet.gr





Όνομα


Ομάδα Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού Νίκης Κονταξάκη


Καλ. Διευθυντής


Παναγιώτης Μπακάλης


Διεύθυνση


Ιολέμου 24, 11442 Α. Πατήσια


Τηλέφωνο


210-2932894


Email


info@kontaxaki.gr





Όνομα


Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη


Καλ. Διευθυντής


Χάρης Μανταφούνης


Διεύθυνση


Ήρας 8, 15452 Π. Ψυχικό


Τηλέφωνο


210-3644177, 6747383





Όνομα


Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου


Καλ. Διευθυντής


Πέρσα Σταματοπούλου


Διεύθυνση


Σπύρου Μερκούρη 56 Παγκράτι 11634


Τηλέφωνο


210-7249276





Όνομα


Παρουσία


Καλ. Διευθυντής


Λοβέρδου Τατιάνα


Διεύθυνση


Εθνομαρτύρων 52, 26333 Πάτρα


Τηλέφωνο


2610-272668, 321213





Όνομα


Πέλματα


Καλ. Διευθυντής


Μαριλένα Καρέτα


Διεύθυνση


Ρόδων 15, 15341 Αγ. Παρασκευή


Τηλέφωνο


210-6544664


Email


pelmata@e-free.gr





Όνομα


Πρόσκαιρη Σύνθεση, Ομάδα Σύγχρονου Χορού


Καλ. Διευθυντής


Ντορίνα Καλεθριανού


Διεύθυνση


Αιγαίου 58, 17123 Ν.Σμύρνη


Τηλέφωνο


210-9338991


Email


prdorina@otenet.gr





Όνομα


Πρόσχημα


Καλ. Διευθυντής


'Αννα Μιμή


Διεύθυνση


Αριστόξενου 15, 11635 Παγκράτι


Τηλέφωνο


210-7521444


Email


mimia@techlink.gr





Όνομα


Ροές, Χοροθέατρο


Καλ. Διευθυντής


Σοφία Σπυράτου


Διεύθυνση


Ιάκχου 14, 11854 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3479426, 3474312


Email


roes@otenet.gr





Όνομα


Φωτοσκίασις


Καλ. Διευθυντής


Αγγελική Παπαδοπούλου


Διεύθυνση


Αργυρουπόλεως 2, 11471 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-6400497


Email


angelsppl@angelfire.com





Όνομα


Χορευτές


Καλ. Διευθυντής


Μιχάλης Ναλμπάντης


Διεύθυνση


Ασκληπιού 6, Αθήνα 10679


Τηλέφωνο


210-6517732, 3614221, 6537049


Email


mary@otenet.gr, info@dancers.gr





Όνομα


Χορευτές του Βορρά


Καλ. Διευθυντής


Τατιάνα Παπαδοπούλου


Διεύθυνση


Ταξιαρχών 9, 55132 Θεσσαλονίκη


Τηλέφωνο


2310-450897





Όνομα


Χορικά


Καλ. Διευθυντής


Ζουζού Νικολούδη


Διεύθυνση


Βασ. Γεωργίου 22, 16675 Γλυφάδα


Τηλέφωνο


210-8945004





Όνομα


Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα


Καλ. Διευθυντής


Νατάσσα Ζούκα


Διεύθυνση


Κατίνας Παξινού 12, 16232 Αθήνα


Τηλέφωνο


210-3222543





Όνομα


Χοροθέατρο Λήδα Σάνταλα


Καλ. Διευθυντής


Λήδα Σάνταλα


Διεύθυνση


Τριπόλεως 35, 1523471 Κ. Χαλάνδρι


Τηλέφωνο


210-6717528


Email


santala_lida@hotmail.com